- Topbelegger Warren Buffett heeft het belang van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in Apple verder verkleind.
- De kaspositie van Berkshire is daardoor gegroeid tot liefst 325 miljard dollar.
- Het belang van Berkshire in Apple was aan het einde van het kwartaal nog een kleine 70 miljard dollar waard.
- Lees ook: Apple heeft last van concurrentie in China.
De bekende Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple verder verkleind. Mede daardoor is de kas van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway aangedikt tot een recordomvang van meer dan 325 miljard dollar (bijna 300 miljard euro), volgt uit dit weekend naar buiten gekomen kwartaalcijfers.
Het belang in de iPhone-maker was aan het einde van het kwartaal nog een kleine 70 miljard dollar waard, een daling ten opzichte van de ruim 84 miljard dollar drie maanden eerder. Rekening houdend met de koersbewegingen van Apple, wijst dit erop dat Berkshire zijn belang met ongeveer 25 procent heeft verminderd. Apple blijft wel de grootste investering van de inmiddels 94-jarige Buffett.
Voorgaande kwartalen deed de miljardair ook al aandelen in Apple van de hand. Toch is Buffett zijn geloof in Apple niet verloren. Hij zei in mei dat Apple een “nog beter” bedrijf was dan twee andere multinationals waarin Berkshire aandelen bezit: American Express en Coca-Cola. Dat duidt erop dat hij de aandelen waarschijnlijk om belastingtechnische redenen heeft verkocht.
Berkshire kwam in de jaren zestig in handen van de belegger. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium. Het bedrijf is tegenwoordig een conglomeraat met belangen in tientallen ondernemingen. De laatste jaren heeft Buffett evenwel geen grote overnames meer gedaan.
Vragen bij grote kaspositie van Buffett: zijn aandelen te duur?
De enorme geldberg bij Berkshire van de laatste tijd roept vragen op, zegt een analist van de firma Edward Jones. Volgens hem zou dit kunnen betekenen dat Buffett denkt dat aandelen overgewaardeerd zijn of dat er een economische neergang aankomt, of dat hij probeert cash op te bouwen voor een grote overname.
"Het oppotten van contanten wijst op een risicomijdende mentaliteit en beleggers kunnen zich zorgen maken over wat dit betekent voor de economie en de markten", stelt een andere deskundige van de firma CFRA Research. Afgelopen kwartaal kocht Berkshire voor het eerst sinds 2018 ook geen eigen aandelen in.
Zelf liet Buffett eerder weten het "niet erg" te vinden om de kas van Berkshire flink te laten vollopen. Hij benadrukte geen haast te hebben om het geld snel weer te investeren, "tenzij we denken dat we iets doen met zeer weinig risico en wat ons veel geld kan opleveren".